Hoppa till innehållet
Kontakta oss!

Historia

Pehr Andersson (1644-1729), född i Sörbyn, lägger grunden till en av de största utvecklingarna någonsin av svensk industri när han bär de första malmstenarna från Gällivare till kustlandet. Under hårda år i slutet av 1600-talet gav sig Pehr iväg norrut för att söka kontakt med samer. Syftet var att finna jaktutbyte och mat, då ett av hans barn redan svultit ihjäl. Hos den samiska familjen Vaser blir Pehr visad stenar som inte beter sig ”normalt” när de blir upphettade.

Stenarna var från Iluware, samiska för järnberget. Flera år senare (1694) visade han de funna malmstenarna för kyrkoherde Gurikus Blix. Inte förrän 1703 nämns upptäckten för första gången i officiella stadspapper. Först 1752 ges två silverbägare till Pehr Anderssons söner Anders och Jöns Pehrsson i betalning för deras faders upptäckt.

Till minne av denna upptäckt som under drygt 300 år skapat arbete, ekonomi och varit del i Sveriges industriella utveckling har en minnessten rests i Sörbyparken och vid Pehrs Anderssons födelseplats. Pehr Andersson utförde handlingen som lade grunden till det vi idag kallar Norrbottens Teknologiska Megasystem.

Läs mer om det i Länsstyrelsens sammanfattning i PDF-format.